Smart & arrogant

Ik word vaak gebeld door nummers die ik niet ken. Het schijnt de schuld te zijn van de Kamer van Koophandel, waar informatie van ondernemers vrijelijk beschikbaar is. Partijen kopen telefoonnummers op, om ploeterende zetzetpeëertjes vervolgens te bestoken met ‘aanbiedingen’ voor wurgcontracten bij niet-bestaande energiemaatschappijen of gegevensaanvragen om verzonnen Bitcoin uit te kunnen keren. Een tijdje kreeg ik vooral belletjes van de eerste soort, maar sinds een paar maanden willen gebrekkig Engelssprekende stemmen mij het idee geven dat ik een soort Blockchainkoning ben.
 
Meestal klik ik inkomende oproepen van nummers die ik niet ken weg, of zet mijn telefoon op mute. Symptoombestrijding dus, geen oplossing. Ik besloot tot een andere benadering: opnemen, het gesprek aangaan, en de callcenteragent vervolgens zo tot waanzin drijven dat die ophangt. Gisteren deed ik het voor het eerst, en ik moet zeggen dat ik me sindsdien behoorlijk goed voel over mezelf.
 
‘Met Remco,’ zei ik bij het opnemen op m’n allerNederlandscht.
‘Hi Remco, this is Julio from blockchain.scam to inform you about your earnings. You currently have 0,4 BTC on your account.’
‘I don’t own Bitcoin,’ zei ik.
‘Yes Mister Remco, you do. Can I…’
‘Let me ask you a question.’
‘Sure, Mister Remco.’
‘Does this work make you happy?’
‘Well sir…’
‘Do you think it is helping the world?’
 
Het bleef even stil.
 
‘Can I ask you something, Remco?’
‘Of course, Julio.’
‘Do you think you’re smart?’
‘Smart enough to know I’m being scammed.’
‘Ah, I see. You think you are smart. You’re arrogant.’
‘Why does this make me arrogant? Why can I not be smart?’
‘No no no Mister Remco, you said you are smart, so you are arrogant.’
 
In Julio’s optiek maakte mijn vermeende arrogantie me ongeschikt om nog een mening te kunnen hebben over zijn verhaal, laat staan werk of leven. Hij bleef het herhalen: je bent slim en dus arrogant, hoe vaak ik ook zei dat ik mezelf best slim mocht vinden, in ieder geval slim genoeg om telefonische oplichterij te kunnen doorzien.
 
Ik vroeg hem nogmaals of hij happy was, of zijn werk hem voldoening gaf en of er op de krappe arbeidsmarkt geen andere opties waren voor een smooth-talking blockchainlatino als hij, maar daarop kreeg ik geen inhoudelijk antwoord. Ik bleef smart en arrogant, als ware het de grootste zonden die een mens kan begaan.
 
De enige zonde die ik beging, was dat ik me niet aan mijn voornemen hield: ik hing als eerste op. Je kunt veel over telefonische oplichters zeggen, vasthoudend zijn ze wel.

Auteur: RdR

Remco de Ridder (Den Haag, 1983) is een Nederlandse freelance journalist, copywriter, podcastmaker en schrijver. De Ridder studeerde Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam en screenwriting aan de New York Film Academy. De Ridder werkt sindsdien als freelance copywriter en journalist. Hij schreef een aantal opiniestukken over de ramp met MH17, die werden gepubliceerd in de Volkskrant en Het Parool. In die kranten schrijft hij regelmatig ook over andere onderwerpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.