Frank en de fantastische homo’s

Frank de Boer heeft in 2012 tegen een interviewer van BNN kennelijk gezegd dat homo’s een afwijkende motoriek hebben en dat dat de oorzaak is dat ze geen topsport (kunnen) bedrijven. Homobelangenorganisaties waren woedend. De Boer, voormalig topverdediger, nuanceerde zijn uitspraak vervolgens door te stellen dat voetbal voor iedereen is, ook voor homo’s.

Nu, drie jaar later, besluit de Libelle de trainer opnieuw te confronteren met zijn uitspraak, waar niemand het verder nog over heeft. In een interview wordt De Boer geïntroduceerd als een ‘echte family man’, alvorens hem wordt gevraagd of hij spijt heeft van zijn uitspraak. ‘Nee,’ antwoordt De Boer, ‘daar sta ik nog steeds achter.’ Het is volgens hem allemaal heel negatief uitgelegd. Hij heeft alleen maar bedoeld dat je vaak aan de motoriek kunt zien of iemand homo is, maar dat dat niet betekent dat hij tegen homo’s is. Hij vindt het ‘fantastische mensen’, maar heeft er nog nooit een op professioneel niveau zien voetballen.

Het is natuurlijk allemaal geen wereldschokkend nieuws, maar toch ook weer een beetje wel. In de eerste plaats is het hele antwoord van De Boer uit 2012 berust op een verkeerde interpretatie van de vraag van de interviewer. Deze vroeg waarom er in de Eredivisie geen openlijk homoseksuelen voetballen. Met andere woorden: waarom homo’s in de toplaag van de vaderlandse voetbalcompetitie – die er dus sowieso zijn – er niet voor uit komen dat ze homo zijn. De Boer beantwoordde de vraag ‘Waarom voetballen er geen homo’s in de Eredivisie?’ Weet die family man veel.

Goed, een misverstand, miscommunicatie, misinterpretatie. De interviewer begreep zijn eigen vraag kennelijk ook niet, want hij liet na om De Boer te corrigeren. Dat, of zijn correctie werd door een sensatiezuchtige editor van BNN weggeknipt om meer publiciteit voor het programma te genereren. Het maakt op de lange termijn eigenlijk niet zoveel uit, behalve nu dus, voor een koppige redacteur van de Libelle.

Wat wél uitmaakt, voor mij dan, is de uitspraak van De Boer dat hij homo’s ‘fantastische mensen’ vindt. Waarom zijn ALLE homo’s ineens fantastisch? Homo’s zijn in de eerste plaats, inderdaad, mensen. Maar mensen zijn ook heel vaak niet fantastisch. Sterker nog, ik kan zo 15 á 20 mensen uit de wereldgeschiedenis noemen die verre van fantastisch waren. Die dingen hebben gedaan die op geen enkele manier in de categorie ‘fantastisch’ passen, los van de bijna onvoorstelbare wreedaardigheid van hun acties misschien.

Dus waarom zijn alle homo’s fantastisch? Waarom moet iemand die door overgevoelige belangenbehartigers in het nauw wordt gedreven meteen de onbedoeld beledigde groepering of organisatie in zijn totaliteit over de tegenovergestelde kam scheren? Is juist dát niet discriminerend voor al die onfantastische homo’s die er rondlopen?

Ter nuancering, en dienend als correctie die de BNN-interviewer destijds naliet: Er zijn homo’s in de Eredivisie, net als in elke andere divisie van elke andere sport in elk ander land. Deze homo’s zeggen niet dat ze homo zijn, omdat ze bang zijn verketterd te worden in een wereld die nog altijd wordt gedomineerd door macho’s en de bijbehorende masculiene waarden. Ja Frank, homo’s hebben vaak wel een bepaalde motoriek, maar dat zegt verder geen reet (haha). Die ‘bepaalde motoriek’ kan ook duiden op een fijngevoeligheid en precisie die goed van pas kunnen komen bij het nemen van een vrije trap of het inwerpen van een bal (haha). Bovendien trainen er bij mij op de sportschool homo’s die mij of welke voetballer dan ook zouden kunnen breken als een twijgje. Een bang, trillend, heteroseksueel twijgje, roepend om zijn feminiene moeder.

Die homo’s zijn dus heel mannelijk en heel sterk. En sommige kunnen vast heel goed voetballen. Maar om ze nou allemaal fantastisch te noemen is generaliserend, discriminerend en simpelweg onjuist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.